Papaz Yahnisi (Soğan Yahnisi) Tarifi

Papaz Yahnisi (Soğan Yahnisi) Tarifi
Papaz Yahnisi (Soğan Yahnisi)

Malzemeler

  • * 500 gr kuzu kavurmalık yada kuşbaşı, * 1 küçük file arpacık soğanı ( 40 tane kadar), * 2 baş irice sarımsak ( sarımsaklar küçükse 3 baş olmalı), * 100 gr tereyağ, * 1 yemek  kaşığı sirke, * 1 çay kaşığı kimyon, * 1 tatlı kaşığı tuz, * 1 adet küp   şeker, * 1 çay kaşığı karabiber, * 4-5 su bardağı kaynamış su. Arzunuza göre* 1 çay kaşığı yenibahar, * 1 çay kaşığı tarçın.
Gurme Defteri - gurmedefteri.com.tr

Hazırlanışı

  1. Merhabalar,Hafta sonu İstanbul da yaşayan sevgili kız kardeşim 2 günlüğüne Ankara ya gelerek bize güzel bir süpriz yaptı. Geldiğinde hazırladığımız yemeklerden biri olan "Papaz Yahnisi" tarifini sizlerle paylaşmak istedim.Papaz yahnisi, Rum, Ermeni, Gürcü, Osmanlı ortak ürünü bir yemek ....Eski tarihler de  balık, dana ve sığır etleriyle  yapılarak  şarap ile  pişirilirmiş, ancak Müslüman Türk halkı dini sebeplerden dolayı şarap yerine sirke kullanmayı tercih etmiş....Papaz yahnisi  Kırklareli ilimizde güzel hamur işlerinin yanında düğün yemeği olarak sirke eklenerek  pişirilen bir yemek.Rivayete göre zamanın birinde Bulgarlar,Rumlar,Ermeniler  ve Türkler bir arada yaşıyorlarmış,hasta olan bir din görevlisine Türk komşusu "soğan yahnisi" yapıp götürür,din görevlisi yahniyi çok beğenir ve komşusundan tekrar tekrar ister,böylelikle soğan yahnisinin adı papaz yahnisi  olur ve bu lezzet yayıldıkça Kırklarelinin  meşhur yemeklerinden biri olur...İsminden dolayı ön yargı oluşmuş ve bu nedenle pek tercih edilmeyen bir yemek olsa da  oldukça lezzetli bir yemek …Ben ismine papaz yahnisi dedim siz isterseniz soğan yahnisi diyebilir öyle pişirebilirsiniz...Hadi başlayalım...Etleri derin bir kapta biraz soğuk suda bekletelim ki kanları çıksın. .Arpacık soğanları ve sarımsakları ayıklayalım ve güzelce yıkayalım.Düdüklüye tereyağı  alalım güzelce eritelim tencereyi kızdıralım şimdi etlerin sularını  süzdürelim ve kızmış tencereye etlerimizi atalım. Sık sık etleri tereyağ da çevirelim. Etler suyunu hafif salacak ateşi kısmadan orta ateşte kontrollü bir şekilde etleri sık sık çevire çevire sularını çektirelim. Etler sularını salıp çekince, 2-3 dakika  daha kavuralım.Şimdi ayıklayıp yıkadığımız soğan ve sarımsakları ete ilave edelim.....Soğanların dışı hafif pembeleşip kahverengi olana kadar 2-3 dakika da  hep birlikte kavuralım...Şimdi yemeğe kaynamış suyunu ekleyelim. Bu yemek düdüklüde suyunu çok çekiyor o nedenle 4-5 bardak su ekleyebilirsiniz. Siz etinize göre su ekleyiniz..Su etlerin üstünde 3 parmak kadar çıkmalı,soğanlar hafiften hafiften su da yüzmeli...lütfen! bunu okuyup yemeğinize  çok çok da su eklemeyin....yemeğe eklenen su miktarını  resimlerden görebilirsiniz...Sirkeyi ve baharatları ve şekeri de ekleyelim (İsterseniz siz de benim gibi  baharat olarak sadece  tuz, karabiber ve kimyon koyabilirsiniz  ... istiyorsanız da   tarçın ve yenibahar da ekleyebilirsiniz).  Orijinal tarifte tüm baharatlar  ekleniyor. Tercih meselesi. Eklenerek yada eklenmeyerek her iki şekilde de  olur. :))))Düdüklünüzün ağzını kapatın ve  yemeğinizi süreyi siz ayarlayarak   pişirin.Ben 25-30 dakika kadar pişirdim ama siz kendi sürenizi kendiniz ayarlayın benimkini baz almayın...Süre sonun da yahnimiz hazır. Sunum aşamasında arzu edenler tabaktaki yemeğin üstüne kıyılmış taze maydanoz serpiştirebilirler...Yanında güzel tereyağlı kıvamın da bir pilav ile sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.Afiyetler olsun.Not : Yemek dana eti ile de olur ama koyun -kuzu eti ile daha lezzetli olur. Dana eti daha geç pişecektir. Yemeğin suyunu  ona göre ekleyin. Yemek tencere de pişecekse kontrol sizde etlerin, yemeğin kıvamını siz ayarlayacaksınız.Tencere de pişirecekseniz yemeği pişerken gelip gidip karıştırmayın soğanı sarımsağı ezersiniz dağıtırsınız tencereyi elinize alıp sallaya sallaya ,sağa sola eğerek yemeğin pişmesini kontrol edebilirsiniz... Bizim yemeğimiz etlerimiz soğanlarımız güzelce pişti....hatta  çok bile pişti denilebilir  buna rağmen  dağılmadı parçalanmadı...Yemek cıbıl cıbıl sulu olmamalı yemeğin suyu kararında olmalı. Resimlerden pişen yemeğin tencerede kalan suyunu görebilirsiniz. Lütfen ! Yemek ocakta pişerken yemeğe  biraz daha su  eklemeniz gerekirse kaynar su ekleyin..pişen yemeğe soğuk su eklenmez.....Ayrıca şunu da belirtmek isterim   ben size tarifi anlatırken  kendi yaptığım malzemeyi ve oranları verdim (yemeğe 1 yemek kaşığı sirke ekledim baharat olarak sadece kimyon,tuz , karabiber ve 1 küp şeker  ekledim)  fazla sirke ve  2 baharatı eklemedim.....Orijinal tarifte malzemeler bölümünde verdiğim tüm malzemeler ve  baharatlar yemeğe  ekleniyor ve yemeğe daha fazla sirke konuluyor...Siz yemeğinize yarım çay bardağı  sirke 1 er çay kaşığı  yenibahar ve tarçın da ekleyebilirsiniz...ben yemeği  bizim damak tadımıza göre hazırladım ....siz orijinal şekli ile  yapacaksanız malzemelerde yazdığım bütün  malzemeleri kullanmalısınız ..tüm malzeme ile  anlattığım şekilde yemeğinizi yapabilirsiniz.......tercihler kişilere göre değişebiliyor :)))))Hoşça kalın

Paylaş



Alerjenler

Bu tarifin bilinen alerjenleri yok ya da eklenmemiş.

Kullanıcı Deneyimleri

Henüz bu tarifle ilgili deneyim paylaşılmadı.

Gurme Defteri | @2024 Tüm hakları saklıdır. Alexa web rank
Sitemizdeki içerikler kullanıcılar tarafından eklenmiştir. Herhangi bir resim, içerik veya telif ihlali durumunda, içerik kaldırılabilir. Detaylar için bize ulaşın veya formu ile bildiriniz.

Türkiye’nin en özel gurme tarifleri burada! Eşsiz lezzetler için doğru adres: gurmedefteri.com.tr

Gurme dünyasının kapılarını aralayın! Binlerce lezzetli tarif gurmedefteri.com.tr’de sizi bekliyor.

En lezzetli yemeklerin sırrı burada saklı! Gurme tarifler için hemen gurmedefteri.com.tr’ye göz atın.

Gurme tariflerde fark yaratan adres: gurmedefteri.com.tr! Şimdi keşfetmeye başlayın.

"Lezzetin ve kalitenin adresi: gurmedefteri.com.tr! Tariflerimizle sofralarınıza renk katın."

"Evinizde gurme şef deneyimi yaşamak ister misiniz? Tariflerimizi incelemek için gurmedefteri.com.tr’ye davetlisiniz."

"Türkiye’nin en çok ziyaret edilen gurme tarif sitesi: gurmedefteri.com.tr! Mutfağınıza ilham katın."

"Gurme mutfağınız için yeni tarifler mi arıyorsunuz? Doğru yerdesiniz: gurmedefteri.com.tr"

"Gurme lezzetlere ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! Sadece gurmedefteri.com.tr’ye özel tarifler için bizi takip edin."

"Gurme lezzetlerin buluşma noktası: gurmedefteri.com.tr! Mutfağınızın vazgeçilmezi olmaya adayız."