Dünyanın en temel besin kaynaklarından olan ve uzun yıllardır tüketilen pirinç birçok çeşidiyle dünyanın her yerinde tüketilir. Pirinç çeşitlerinin tümünü bir çırpıda saymak elbette mümkün değil. Çünkü dünya genelinde binlerce pirinç çeşidi olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu türlerden bazıları besin değerleri, tatları ve yapıları itibariyle daha ön planda. Haydi gelin bu ön plana çıkan pirinç çeşitlerini birlikte inceleyelim:
Türkiye’deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Baldo pirinci görünümü itibariyle diğer pirinç türlerinden ayıran en önemli özelliği daha şişkin bir yapıya sahip olmasıdır. Pişirildiğinde yüksek oranda su çeker ve tane tane olur. Baldo pirinç tatsız ve kokusuzdur.
Basmati pirinç; Hindistan, Pakistan ve Nepal’de yaygın olarak tüketilir. Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahip. Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması vardır. Glisemik indeksi düşük olduğu ve gluten içermediği için günümüzde sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilir.
Osmancık pirinç; ülkemizde 1997 yılında ortaya çıkması nedeniyle Çorum şehrinin aynı isimli ilçesinin adıyla anılır. Tane tane ayrılması baldo pirince kıyasla daha kolay olduğu için ülkemizde baldo pirinçten sonra en çok tüketilen türdür.
Jasmine (Yasmin) pirinç; uzun, ince ve saydam tanelerden oluşur. Pirinç cinsleri arasında en yüksek karbonhidrat değerine sahip olan bu tür, hafif şekerli ve kendine özgü bir tada sahip. Özellikle Uzak Doğu ve Asya'da oldukça yaygın şekilde tüketilir.
Esmer (kepekli) pirinç; esmer, kepekli ya da kahverengi pirinç olarak adlandırılan bu tür, aslında beyaz pirincin çok daha az işlem görmüş ve kepeğinden ayrılmamış versiyonudur. Sofralara ulaşmadan önce yalnızca dış kabuğu soyulur ve parlatma işlemine tabi tutulmaz. Piştiğinde yumuşak ve tane tane ayrılan bir forma kavuşur, ancak pişmesi diğer pirinç türlere nazaran daha uzun sürer.
Sıkça bilinen diğer pirinç çeşitlerini ise; arborio pirinç, yabani pirinç, siyah pirinç ve kırık pirinç olarak sayabiliriz.