Pesto sosu, İtalya'nın Cenova bölgesinde ortaya çıkan, içerisinde zeytinyağı, çam fıstığı, parmesan peyniri, sarımsak ve fesleğen bulunan bir sostur. Pesto, İtalyanca da dövülmüş ve ezilmiş anlamına gelir. Tüm malzemeler bir havanın içerisinde dövülerek yapılır. İster ekmek üzerine, isterseniz de makarnalarınızı tatlandıracak bu leziz fesleğenli sosu hazır almak zorunda değilsiniz. Evde pesto sos yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Bu sorunun cevabı için yazımızı okumaya devam edin.
Bu sosu yaparken önce malzemelerinizin tam olduğuna emin olmalısınız. Pesto sosu yapmanız için size gereken malzemeler; sarımsak, deniz tuzu, çam fıstığı, parmesan peyniri, karabiber, zeytinyağı, fesleğen ve tuz. Tüm malzemeleriniz tamsa pesto sos yapmanın püf noktalarını artık birlikte inceyelebiliriz.
İlk adım olarak fesleğenleri çok iyi yıkamalı ve kurutmalısınız. Tam olarak kuruduğuna emin olduktan sonra bir tavaya alın ve üzerine çam fıstıklarını da ekleyin. Tavada orta ateşte fesleğen ve çam fıstıklarını kavurun. Eğer çok yüksek ateşte fesleğen ve çam fıstıklarını kavurursanız bir anda yanabilir ve bu da sosunuzda ağır bir yanık tadı ve kokusu almanıza sebep olur. Dikkat etmeniz gereken ilk püf nokta bu iki malzemeyi yakmamak.
Daha sonra blenderda önce zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber, parmesan peyniri ve kavurduğunuz fesleğen ve fıstıkları blenderize edin. Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra cam bir kavanoza alın ve buzdolabında bir hafta boyunca saklayın. Cam kavanozda saklamanızın en büyük nedeni daha sağlıklı olması. Bir diğer sebebi ise sosunuzun hava almadan daha da lezzetlenmesini sağlamak.
Pesto sosun en önemli püf noktaları fesleğen ve çam fıstıklarını yakmadan kavurmak, cam bir kavanozda saklamak ve 1 hafta buzdolabında sosun olgunlaşmasını beklemek. Pesto sosunuz hazır olduktan sonra makarnalarınızda, salatalarınızda, sandviçlerinizde kullanabilir ve hatta kızarmış ekmeğinize sürerek de tüketebilirsiniz.
Makarnaya çok yakışan pesto sos tarifimiz için tıklayınız ayrıca makarnanızı lezzetlendirecek diğer sosları da öğrenmek isterseniz tüm soslarla ilgili tariflerimiz için buraya tıklayabilirsiniz. Afiyet olsun.