Mutfakta narenciye kabuklarının kullanılması yemeklere lezzet ve besin katmasının yanı sıra israfın azaltılmasına da yardımcı olur.
Narenciye kabukları, beslenmemizi ve günlük yaşamımızı zenginleştirebilecek çok sayıda yararlı bileşen içermesine rağmen çoğu zaman atık haline gelir. Sıfır atık hareketi ruhuyla amaç, atıkları azaltmak ve sundukları tüm besin değerlerinden yararlanmak için meyvenin kabukları dahil tüm kısımlarından en iyi şekilde yararlanmaktır.
Narenciye kabuğunun besinsel faydaları
Portakal, limon, limon ve greyfurt gibi narenciye kabukları lif, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca vücudun serbest radikallerden korunmasına yardımcı olan, kalp ve bağışıklık sisteminin sağlığını destekleyen flavonoidler ve bileşikler de içerirler.
Narenciye kabukları mutfakta nasıl kullanılır?
Narenciye kabuklarını kullanmanın, normalde israf olacak şeyleri değerli içeriklere dönüştürmenin birçok yaratıcı ve lezzetli yolu vardır.
1. Lezzet (rendelenmiş kabuk)
Narenciye kabuklarını ("lezzet" olarak adlandırılır) rendelemek, yiyecek ve içeceklere yoğun lezzet katmanın en kolay yoludur. Kekleri, bisküvileri, salataları, smoothieleri veya kokteylleri tazelemek için limon, portakal veya limon kabuğu rendesini kullanabilirsiniz. Acı olabileceğinden kabuğun beyaz kısmından kaçınmak önemlidir. Zest ayrıca daha sonra kullanılmak üzere dondurulabilir.
2. Narenciye tuzları ve şekerleri
Lezzetin deniz tuzu veya şekerle birleştirilmesi aromatik baharatlarla sonuçlanabilir. Narenciye tuzu balık, tavuk, sebze ve hatta patlamış mısır için mükemmeldir; narenciye şekeri ise keklerin veya meyve salatalarının üzerine serpmek için kullanılabilir.
3. Şekerlenmiş kabuklar
Şekerlenmiş narenciye kabukları tatlı ve lezzetli atıştırmalıklardır. Kabukları şeker şurubunda yumuşak ve şeffaf hale gelinceye kadar pişirmek gerekir. Şekerlenmiş kabuklar tek başına yenmenin yanı sıra pasta ve tatlıların dekorasyonu olarak da kullanılabilir.
4. Narenciye kabuğu marmelatı
Narenciye kabukları, marmelat yapmak için harika bir malzeme olabilir; ona yoğun, zengin bir tat ve benzersiz bir doku kazandırır. Bunları çöpe atmak yerine lezzetli ve aromatik bir marmelat haline getirebilir, aynı zamanda sıfır atıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunabilirsiniz. Narenciye kabukları dilimlenip, acısını gidermek için (her kaynattıktan sonra atılan) suda birkaç kez kaynatılır, ardından tıpkı meyve marmelatında olduğu gibi şeker ve su ile kaynatılır.
5. Ev yapımı özler
Ev yapımı özler yapmak için narenciye kabuklarını kullanabilirsiniz. Votka dolu bir kavanoza narenciye kabuğu parçaları ekleyin ve birkaç hafta bekletin. Bu şekilde keklerde, kokteyllerde veya ev yapımı temizlik preparatlarında kullanabileceğiniz aromatik bir ekstrakt elde edeceksiniz.
6. Demlenmiş zeytinyağı
Demlenmiş zeytinyağı yapmak için limon veya portakal kabuğu kullanılabilir. Bir şişe yağa birkaç parça ağaç kabuğu ekleyin ve bir süre bekletin. Bu aromalı yağı salatalarda, balıklarda veya sebzelerde kullanabilirsiniz. Narenciye kabukları, yemekleri besin maddeleri ve tatlarla zenginleştirirken mutfaktaki israfı azaltmanın harika bir yoludur. İster baharatlarda, ister tatlılarda, ister yağlarda kullanın, basit işlemlerle faydalarından yararlanabilirsiniz.