Başarılı reçetelerin püf noktası yetenekli bir şef, kaliteli malzeme, iyi uygulama ve yaratıcılığın yanında, düzenli ve temiz bir mutfaktır. Ev mutfakları ya da profesyonel mutfaklar arasında hiç fark yoktur; her ikisinde de hijyen şart, düzen gereklidir. Yemek yapmanın püf noktalarını öğrenirken, göz ardı edilemeyecek ilk püf noktası işe temiz bir tezgâhta başlamak, temiz bir ocakta ya da fırında pişirme işlemlerini yapmaktır. Bütün mutfaklarda geçerli olan bu hijyen kuralı, bakterilerin üremesine en uygun yer olan sıcak mutfaklarda püf noktası olmaktan da ötedir aslında. Amaç her zaman temiz bir mutfakta işe başlamak olmalıdır; bunun püf noktası mutfağı işi bitirince temizlemektir. Bütün profesyonel mutfaklarda ekipler böyle çalışır. Yemekler pişirilir, servis edilir, mutfak toplanır ve temizlenir. Büyük mutfakların püf noktası iş dağılımıdır; ocakları, fırınları, tezgâhı, yerleri, dolapları temizlemek farklı kişilerin görevidir. Evinde yemek pişirip bu temizliği tek başına yapanlar için mutfakta püf noktası yemeği ortaya çıkardıktan sonra temizliği ertesi güne bırakmamak olmalıdır. Böylece her iki mutfakta da elde edilen sürdürülebilir düzen, ekipmanlara kolay erişmeye, pişirmenin her aşamasında el altında her zaman temiz malzeme bulmaya yarar. Mutfakta yemek pişirmenin püf noktası, onu bir önceki seferden temiz bırakmaktır!