MAGNEZYUMUN VÜCUDA ETKİLERİ NELER?
Magnezyum insan sağlığı için kritik önemde bir mineral çünkü vücudumuzda 600’den fazla reaksiyonda yer alıyor. Tahmin edilebileceği gibi bu reaksiyonlar vücut yapısı gelişimi için çok değerli. Bu etkiler şöyle sıralanıyor:
- Enerji üretimi: Yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı oluyor. Özellikle ATP molekülü, magnezyumda bulunuyor.
- Protein oluşumu: Amino asitlerden yeni proteinler oluşturmaya yardımcı oluyor.
- Gen bakımı: DNA ve RNA’nın oluşturulmasına ve onarılmasına katkı sağlıyor.
- Kas hareketleri: Kasların kasılma ve gevşemesinin bir parçası olarak görev yapıyor.
- Sinir sistemini düzenlemesi: Beyninize ve sinir sisteminize mesajlar gönderen nörotransmiterleri düzenlemeye yardım ediyor.
- Kemik sağlığı: Kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı oluyor ve özellikle menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesi (osteoporoz) riskinin azalmasını destekliyor.
- Kalp sağlığı: Kan basıncını ve kalp ritmini düzenliyor, kalp krizi ile felç riskini azaltıyor.
- Diyabeti önleme: İnsülin direncinin kırılmasına ve kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulmasına destek veriyor.
- Depresyonla mücadele: Magnezyum, beyindeki serotonin seviyesini artırarak ruh halini iyileştiriyor ve depresyon belirtilerini azaltıyor.
- Uykusuzluğa karşı: Magnezyum, uyku hormonu olan melatoninin salgılanmasını sağlıyor ve uykuya dalma süresini kısaltıyor.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
Bu durum, vücudun pek çok işlevini bozabiliyor ve sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Magnezyum eksikliğinin belirtileri şöyle sıralanıyor:
- Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik,
- Kas krampları, seğirmeler, ağrılar,
- Sinirlilik, stres, kaygı, depresyon,
- Baş ağrısı, migren,
- Uykusuzluk, uyku bozuklukları,
- Kalp çarpıntısı, ritim bozuklukları, tansiyon yükselmesi,
- Diyabet, insülin direnci,
- Kemik erimesi, kırıklar,
- Sindirim problemleri, kabızlık, mide ekşimesi,
- Bağışıklık sistemi zayıflığı, enfeksiyonlara yatkınlık.
VÜCUTTA NEDEN MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNE RASTLANIYOR?
Magnezyum eksikliği; beslenme yetersizliği, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, alkol bağımlılığı, diyabet, stres, aşırı terleme, bazı ilaçlar, gebelik ve emzirme gibi pek çok faktörden kaynaklanabiliyor. Tanı için kan testi yapılabiliyor ancak bu tarama vücuttaki toplam magnezyum seviyesini değil, sadece kandaki magnezyum seviyesini ölçüyor. Dolayısıyla magnezyum eksikliği tanısı için doktor değerlendirmesi önem taşıyor. Herkesin kafasına göre magnezyum alması ise ciddi sıkıntılar doğurabiliyor. Bu nedenle magnezyum takviyesinin doktor önerisiyle kullanılması gerekiyor. Gerekli olan doz ise magnezyum eksikliğinin derecesine, yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna ve kullanılan ilaçlara göre değişiyor.
Magnezyum takviyesi alırken aşırı dozdan kaçınmak gerekiyor. Bu durum; ishal, mide bulantısı, kusma, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü, solunum zorluğu, kalp durması gibi ciddi yan etkilere yol açabiliyor. Magnezyum takviyesi alırken; kalsiyum, D vitamini, B6 vitamini, çinko, demir, potasyum gibi diğer vitamin ve minerallerin dengesine de dikkat etmek önem taşıyor.