Defne yaprağı ya da halk arasında bilinen diğer adıyla Akdeniz defnesi, antioksidan bileşenler içeren ve yemeklere aroma katmak için kullanılan bir bitkidir. Koyu yeşil renkli bir yaprak olan defne yaprağının taze hali parlak ve derimsi bir yapıya sahiptir. Dört mevsim yeşil kalan yapraklarıyla defne ağacına Akdeniz Bölgesi'nde rastlamak mümkündür.
Taze defne yaprakları keskin-acı bir koku ve tada sahiptir. Bu nedenle yaprakların kullanılmadan önce kurutulması gerekir. Yaprakların tazeyken kurutulması da daha iyi ve derin bir tat vermesini sağlar. Yapraklar toplandıktan sonra 2-3 gün boyunca kurumaya bırakılır.
Defne yaprağı A, C ve B6 vitaminleri kaynağıdır. Ayrıca az miktarda potasyum, kalsiyum, demir, manganez ve magnezyum içerir. Bu bileşenleri ile defne yaprağı bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Defne yaprağının iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı, kas gevşetici özellikleri bulunur. Ek olarak yapraklarından yapılan gargara ile diş çürüklerini önlemeye ve yapraklarının çiğnenmesi ile ağız kokularını gidermeye katkıda bulunur.
Peki defne yaprağı nerelerde kullanılır? Yaygın olarak taze, kurutulmuş, dondurulmuş, toz haline getirilmiş ve yağı çıkarılmış şekilde evlerde yerini alır. Aromatik bir aroması olan defne yaprağı, et balık, tavuk ya da sebze yemeklerine tat ve aroma vermek için tercih edilir. Kekik, biberiye, hardal, biber, maydanoz ve sarımsak gibi bitkilerle karıştırılarak kullanılabilir. Marinasyon soslarına eklenebilir. Bazı çaylara, peynirlere, yağlara tatlandırıcı olarak eklendiği bilinir. Defne yaprağının çayı demlenerek içilebilir. Bunların yanı sıra kuru defne yaprağını böceklenmesi istenmeyen bakliyatları saklarken kavanozlara ilave edilebilir. Aynı şekilde dolap içlerine de defne yaprağı yerleştirerek hoş kokusundan faydalanılabilir. Bolca defne yaprağı çayı hazırlandıktan sonra soğuması beklenerek cilt ve saç bakımında tercih edilebilir. Duş alırken banyo suyuna defne yaprağı çayı eklenebilir.