Yiyecekleri pişirmeden önce yıkamak hepimizin sahip olduğu bir alışkanlıktır, ancak belki de her türlü malzemenin yıkanmasının uygun olmadığını bilmiyorsunuzdur. Çiğ tavuk için durum tamda böyledir : Pişirmeden önce tavuğu temizlemek, yıkamak cazip gelir. Ancak uzmanlar bizi uyarıyor: Çiğ tavuğu yıkamak iyi bir uygulama değildir . Bu konuda daha önceden de yapılmış birkaç çalışma var. En sonuncusu ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından yapılmıştır. Çiğ tavuğu yıkamanın zararlı olduğunu gösteriyor , çünkü bakterileri yok etmek yerine kontaminasyon riskini artırıyor.
Çiğ Tavuğu Neden Yıkamamalısınız
Birçok kişi çiğ tavuğun sıklıkla ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilen bir dizi bakteri ile kirlendiğini bilmez . EFSA'nın (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) araştırmalarından birinde bildirildiğine göre çiğ tavuk etinde Campylobacter , salmonella ve Clostridium bakterileri bulunur. Bunları zararsız hale getirmenin tek yolu tavuğu 85°C'den yüksek bir sıcaklıkta pişirmektir .
Ancak, tam tersine, et yıkanırsa , bakterilerin yayılma , diğer yüzeyleri ve diğer yiyecekleri kirletme olasılığı artar. Aslında, çiğ etle kirlenmişken ellerinize temas eden su sıçramaları, damlacıklar ve su, tavuğu yıkadığınız mutfaktaki diğer yiyeceklere ulaşabilir . Bu durumda su, bakteriler için bir ortam olur ve ayrıca mutfak yüzeylerini ve mutfak aletlerini kirletebilir.
Bu yüzden tavuğu yıkamadan önce tekrar düşünün.